YIN yoga

Wat is YIN yoga

en wat doet het

Je hebt vele vormen van yoga. Je kunt ze onderverdelen in dynamische vormen, zoals bijvoorbeeld Power yoga, waarbij de nadruk ligt op beweging, herhaling, kracht en vaak ook de esthetische kant. En de rustige vormen, waar YIN yoga onder valt. Bij deze rustige vorm ligt de nadruk op het zelfherstellend vermogen van het lichaam, loslaten en ontspannen. yin yoga is erop gericht om je fascia soepel te maken, dan wel soepel te houden.

Fascia is weefsel dat overal om en in, in je lichaam zit, (dus om en in je spieren, organen, je hersenen, je ruggenmerg, je bloedvaten etc.) en alles in je lichaam met elkaar verbindt. Bij YIN yoga houdingen oefenen we druk of rek uit op bepaalde gebieden in ons lichaam, om daar meer levensenergie naar toe te brengen. Wat er vervolgens gebeurd is dat deze energie de cellen van het bindweefsel stimuleert om hyaluronzuur aan te maken. Dit hyaluronzuur kun je kopen in dure potjes crème, maar je lichaam kan het ook zelf aanmaken, want het is een lichaamseigen molecuul! En dat is wat er met yin yoga gebeurd. Dit hyaluronzuur kan tot wel 1000x zijn eigen gewicht aan water aan zich binden, waardoor je je weefsel dus letterlijk hydrateert. Hierdoor voel je je soepeler en vitaler!

Gezond fascia is van belang voor het optimaal functioneren en bewegen van je lichaam. Door blessures, overbelasting en zelfs stress, kan fascia vast gaan zitten of minder soepel worden. En ook het feit dat we ouder worden, neemt met zich mee dat je fascia als het ware 'uitdroogt'. We worden stijver en ons bewegingsbereik wordt beperkter wanneer we niets doen.

Ik kan nog veel langer doorgaan over YIN yoga, over de verschillende soorten fascia, de props die we gebruiken, maar yin yoga doen en het zelf ervaren is veel leuker. Hopelijk zie ik je een keer op de yogamat bij YINstudio!

 

 

Voor wie is YIN yoga

en wat zijn de effecten

YIN yoga is heel toegankelijk en daarom geschikt voor bijna iedereen.

Ervaar je vaak druk en stress door een overvolle agenda en ren je van hot naar her. Dan is het goed om wat meer 'YIN' in je 'YANG' leven te brengen, zodat deze weer wat meer in balans komt.

Heb je fysieke beperkingen, zoals rugpijn of pijnlijke schouders. Vaak hoofdpijn, of pijn aan je nek? Heb je een blessure, of iets over- en/of verkeerd belast (zoals bij mij het geval is geweest tijdens mijn zwangerschap)? Dan is het fascia op die plekken verdikt, waardoor het minder elastisch is.

Ook mensen met trauma's, onverwerkte emoties hebben baat bij YIN. Net als mensen met botontkalking of mensen met een matige nachtrust. Yin yoga is trouwens ook erg geschikt voor mensen die ouder worden!

Het brengt je fysiek, mentaal en energetisch in balans.

Hieronder nog enkele voordelen van yin yoga op een rijtje:

  • vergroot je weerbaarheid tegen stress
  • verhoogt je weerstand
  • zorgt voor een betere nachtrust
  • verbetert je flexibiliteit
  • vertraagt het verouderingsproces
  • verbetert de mobiliteit van je gewrichten
  • vermindert een hoge bloeddruk

Wil je weten of YIN iets voor jou is? Geef je dan op - door middel van onderstaande knop - voor de yin yoga lessen of de workshop Kennismaking met YIN van YINstudio. Of lees eerst meer over het Aanbod van YINstudio