Over mij

Ik ben Jorina Struik

Ondernemend - Yin yoga docent

Ik kom uit een warm nest, een gezin met 4 kinderen. En was vaak buiten te vinden, vooral de bosrand was favoriet! Stiekem steeds iets verder dan de bosrand de andere bomen in het bos ontdekken, grenzen verleggen!

De vakanties met het gezin in de camper door Europa waren altijd een feestje! Vanaf het bovenbed kijken waar we naar toe gingen.

Tot de brugklas vol zelfvertrouwen, daarna alsof ik in het diepe werd gegooid. Gelukkig vond ik leren leuk, waardoor ik de havo tijd redelijk makkelijk door kwam. Van het veilige en rustige dorp met z'n mystieke bosrand naar de schreeuwende 'stad'. De terugweg naar huis, fietsend door het groen, langs het Oranjekanaal met de wind door m'n haren was een favoriet moment van de dag.

Omdat ik na de havo geen flauw idee had wat ik wilde, heb ik de Meao in 1 jaar gedaan. Met m'n vriendin Irene heb ik nog een zomervakantie doorgebracht in Canada, onvergetelijk, de eerste vliegreis. Ik weet nog dat we elkaars klamme handjes stevig vasthielden! De Heao volgde en daar kreeg ik verkering met Bert. We kenden elkaar al van de basisschool, maar de vonk sloeg bij mij een beetje later over.

Met Bert ben ik opnieuw weer het bos in getrokken. Verder dan de veilige bosrand de wijde wereld in. We hebben mooie reizen gemaakt, waaronder een wereldreis. Van Cambodja tot Japan, en van Alaska tot de Galapagos eilanden. Een tijd waarin het dagelijkse leven alle aandacht kreeg.

In 2015 zijn onze kinderen Enver en Leire geboren en werkte ik als visum specialist. Een bijzondere baan waarin ik creatief kon zijn, veel kon organiseren en plannen, maar bovenal vaak 'aan' stond. Met name door het tijdsverschil met Nieuw Zeeland en Australië, veranderende wetgeving en klanten die het liefst nog dezelfde dag het vliegtuig instapten. Enkele maanden na de komst van Enver en Leire heb ik m'n intuïtie gevolgd (uiteraard in overleg met Bert) en m'n baan opgezegd, om het leven weer meer aandacht te geven.

Wonend aan de rand van "die schreeuwende stad", midden tussen de weilanden. De stad is gegroeid evenals mijn zelfvertrouwen en daar heeft yin yoga zeker aan bijgedragen. Het lesgeven was helemaal niet de bedoeling, voor een introvert iemand als ik, ook niet vanzelfsprekend. Echter vanaf de eerste oefenles voelde ik, dat ik helemaal mezelf kon zijn en dat ik de kennis van yin yoga wilde delen.

Bij tijden ben ik afwachtend geweest, alleen maar met m'n tenen in het warme bad dippen. Maar het is zoveel fijner om je er helemaal in onder te dompelen en te voelen wat er gebeurd!

Mocht je yin lessen bij mij volgen dan wens ik je elke les weer "voelgroei" toe. Geniet van het moment en kijk met je ogen dicht wat je lichaam je vertelt zonder te oordelen.

xx Jorina

PS: wil je meer weten over mijn yoga ervaring, lees dan hieronder verder

 

Ik wil de kennis van yin yoga delen

Jorina Struik wereldreis Yinstudio

Mijn yoga ervaring

Mijn yoga ervaring is meer dan 20 jaar geleden begonnen. Met een klein groepje (bestaande uit onder andere familie en vrienden) kregen we les van Annemiek, die destijds een Yoga opleiding volgde. We kregen les in een krachtige, dynamische vorm van yoga, Power yoga, die series combineert met krachtige houdingen. Ik heb toen wel eens gehoord van yin yoga, maar destijds vroeg ik me af wáárom iemand minutenlang in een houding zou willen liggen. Ik vond Power yoga heerlijk, fysiek en uitdagend!

Power yoga heb ik tot mijn zwangerschap af en aan gevolgd. Het was een beetje een knipperlicht relatie. Maar toen ik het na mijn zwangerschap weer oppakte, voelde ik dat het te zwaar werd. 

Na mijn zwangerschap, werd de vraag 'Waarom zou je minutenlang in 1 houding willen liggen?' beantwoord. Vanwege bekkeninstabiliteit en onderrugklachten kwam ik terecht bij diverse therapeuten. Mijn toenmalige chiropractor wees me op de effecten van yin yoga. Haar Yin yoga docente gaf een workshop in Emmen waar ik naar toe ben gegaan. En uiteraard waren m'n klachten niet op stel en sprong verdwenen, maar ik voelde dat het iets deed.

Studie

M'n interesse is daar gewekt, alleen kon ik geen fijne plek vinden om yin yoga lessen te volgen. De groepen waren (voor mij) te groot, of de locatie niet rustig genoeg.

Daarom heb ik me opgegeven voor een basis training Yin Yoga bij Yogatreat van José de Groot in Utrecht. Om mijn kennis over yin yoga voor mezelf te vergroten. Gaandeweg werden m'n bezoekjes aan de chiropractor minder en werden de effecten van yin yoga steeds groter en merkbaarder. De stap naar een volledige opleiding was daarom iets waar ik niet lang over na heb gedacht. 

Ik heb de volledige opleiding tot yin yoga docent bij De Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos gevolgd. En ben toen meteen begonnen met lesgeven, in de huiskamer, tijdens corona online en nu in YINstudio. In 2021 heb ik de "Soulful Yin yoga Methode" afgerond, waarbij dieper werd ingegaan op de opbouw van een yin yoga les. En op dit moment volg ik een gespecialiseerde studie over meridianen en fascia.

YINstudio

In mijn studio werk ik in kleine groepjes en help ik je om de optimale voordelen van YIN te voelen. Aandacht voor elk uniek lichaam, want ieder lichaam is anders. Dus waarom zouden we een yogahouding allemaal hetzelfde moeten uitvoeren? Bij yin yoga passen we de houding aan, aan jouw lichaam. Bij elke houding willen we een bepaald doelgebied stimuleren en zijn er diverse variaties mogelijk. Door observatie van mijn kant en het 'voelen' van jouw kant, komen we tot jouw persoonlijke yin houdingen. Waarbij we rekening houden met het feit dat die aan verandering onderhevig zijn, want je voelt je toch ook niet elke dag hetzelfde? En het mooie is, je hoeft voor deze vorm van yoga niet lenig of flexibel te zijn!

Jorina Struik in Yinstudio Emmen Rietlanden

Wanneer yin yoga consequent een plekje in je week krijgt, zul je beetje bij beetje meer bewustzijn creëren en opmerken hoe je lichaam zich voelt. Welke signalen het afgeeft en waar je lichaam om vraagt met betrekking tot bijvoorbeeld beweging en voeding.

Lukt het je (nog) niet om zelf thuis te ontspannen op een effectieve manier? Neem dan contact met me op, of geef je op voor de workshop Kennismaking met YIN. Op die manier kun je zelf ervaren wat YIN yoga voor jou kan doen.

Klik hier voor een impressie van YINstudio